Huidige stand
€ 812.509,00
Streefbedrag: € 400.000

Alsof het allemaal gisteren is gebeurd

Mooie herinneringen, die koester je. Om er af en toe in weg te schuilen als het echte leven even tegenzit. Hoe zit dat met náre dingen die je als kind hebt beleefd? Ook die kunnen je later nog overweldigen. Je zult als kind  verschrikkelijke dingen hebben meegemaak! Bijvoorbeeld in India, tijdens de vervolging van christenen.
 

Toen ik afgelopen zomer rondliep in een gebied waar verschrikkelijke dingen zijn gebeurd, moest ik hieraan denken. Want ik ontmoette er kinderen en jongelui die van dat alles getuige waren geweest.
Tonyraj Digal is één van hen. Hij was bijna vijf toen in 2008 in de Indiase deelstaat Orissa christenen werden mishandeld of afgeslacht, huizen werden verwoest en huisraad op straat verbrand. Radicale hindoes trokken er van dorp naar dorp om met christenen af te rekenen: zij werden verantwoordelijk gehouden voor de moord op een hindoepriester – ten onrechte, zo bleek later.
Tonyraj herinnert zich hoe zijn moeder hem die dag bij de arm nam en naarbuiten sleurde, het dorp uit, de jungle in. Net als honderden andere gezinnen, hoopte zij daar te ontkomen aan oprukkende bendes, die gewapend met stokken en volle jerrycans dichterbij kwamen. Tonyraj vertelt hoe zijn moeder hem nog maar net wist vast te houden toen ze wadend door een kolkende watermassa een rivier overstaken. Tien dagen hielden ze zich schuil in de bossen.
De jongen vertelt erover alsof het gisteren is gebeurd – en ik begrijp dat wel: wat zijn tien jaren na het beleven van zoiets?
Zal Tonyraj die ervaringen een plekje kunnen geven? Ik weet het antwoord daarop niet, maar  vertrouw hem toe aan God; Hij wordt –alle vervolging in het verleden ten spijt– nog altijd op die plek aanbeden, en precies dát zou zomaar buitengewoon heilzaam kunnen zijn, juist ook voor een jongen als Tonyraj

Contact

Draagt Elkanders Lasten:
055 - 5390 222
Contactpersoon:
Ab Jansen | 06 536 55 651
ajansen@refdag.nl

Doneren

IBANnr: NL67 INGB 0002 9707 00
Ten name van:
Draagt Elkanders Lasten te Apeldoorn.

KvK: 41040291

Voorgaande acties

Birma - 2017
Uganda - 2016
Kaukasus - 2015
Bangladesh - 2014
Zuid-Sudan - 2013

Jaarlijkse actie van