Huidige stand
€ 812.509,00
Streefbedrag: € 400.000

Over baba's en sadhu's

De heilige mannen van India zijn een combinatie van Sinterklaas en een straatzwerver

Sinterklazen in zwerverskloffie. Zo zou je India's "heilige mannen", ook wel baba's of sadhu's genoemd, kunnen typeren. Wonderlijke verschijningen zijn het. Maar pas op: het is deze mannen ernst.       

Je zal je huisarts als straatzwerver tegenkomen, of de burgemeester van je stad.
In India kan zoiets gebeuren. Niet omdat hij aan lager wal is geraakt - juist niet: veel mannen met een carriere achter de rug besluiten hun werk, vrouw en kinderen te verlaten om als heilige in afzondering te gaan leven: ze worden een sadhu of baba.
In Nederland kom je ze natuurlijk ook wel tegen: succesvolle ondernemers die zingeving missen in hun bedrijf en daarom voor een liefdadigheidsorganisatie gaan werken. Meestal houden ze dan wel hun gewone kleding aan.
Anders is dat met sadhu's: die dossen zich uit als heuse hindoeheiligen, omhangen met religieuze symbolen (kralen, kettingen), en: flink beschilderd. Uiteraard ontbreekt de typische "Tilake" niet op hun voorhoofd: de veeg verf die verraadt welke hindoegod ze volgen. Bizar is ook de witte kleur op hun gezicht: meestal is dat namelijk as die achterblijft na een crematie....

Sadhu's zijn uit op onthechting van het aardse bestaan, en dat is nodig om aan de volgens hindoes "eeuwige cyclus" van "geboren worden, te sterven en weer te reïncarneren" te ontkomen. En dus ook niet meer eindeloos te hoeven lijden, want: leven IS lijden.
Daarom leiden ze een zwervend bestaan, vaak trekkend van het ene naar het andere heiligdom. En pijnigen ze zichzelf met de meest bizarre activiteiten. Zo zijn er die een groot deel van hun resterende leven (!) staan, anderen hebben zich in hete as genesteld, of hebben zich (levensvatbaar) opgehangen aan een boom. Weer anderen hangen zware gewichten aan hun geslachtsdeel. Er zijn er die zo af en toe in een grote pan kokende olie zitten..
Onder Indiers genieten ze veelal respect, ze worden zelfs als goden vereerd (hoewel er ook wel nep-sadhu's rondlopen, veredelde zwervers, zeg maar). 
Iedere keer dat ik een sadhu stilletjes voorbij zag komen in India, moest ik altijd even slikken. En dacht ik: komt hier een voormalige chirurg voorbij, of was hij ooit leraar, bankdirecteur?

Contact

Draagt Elkanders Lasten:
055 - 5390 222
Contactpersoon:
Ab Jansen | 06 536 55 651
ajansen@refdag.nl

Doneren

IBANnr: NL67 INGB 0002 9707 00
Ten name van:
Draagt Elkanders Lasten te Apeldoorn.

KvK: 41040291

Voorgaande acties

Birma - 2017
Uganda - 2016
Kaukasus - 2015
Bangladesh - 2014
Zuid-Sudan - 2013

Jaarlijkse actie van