Huidige stand
€ 812.509,00
Streefbedrag: € 400.000

Koninklijke allures?

Het is altijd even wennen: de manier waarop mensen in India hun dankbaarheid tonen.

  Bij de kapper in India? Nee, ik onderga een blijk van hulde, gebracht door Indiase christenen. Dat doen ze op hún manier, en daarom onderga ik alles gedwee. Maar wennen doet het nooit.      

 

De enige plek waar ik in Nederland word omhangen met een kleed, is bij de kapper. In een Indiaas dorp waren de christenen, bij wie ik te gast was, zó blij met de aandacht die wij als RD-lezers vanuit Nederland aan hen geven, dat ze mij daarvoor wilden bedanken. Op hun manier: met een soort mantel, een bloemenkrans en muziek.
Dan kun je gaan tegensputteren, in de trant van: nee! dat hoeft voor mij niet, dat zijn we niet gewend in Nederland, maar zo'n reactie wordt niet op prijs gesteld. Het is immers hún feestje en op deze manier vertolken zij hun blijdschap en hun dank. Gewoon meegaan met de stroom dus, je dit alles láten gebeuren, zo heb ik inmiddels geleerd om te denken en te doen op zo'n moment. 
En intussen maar hopen dat niemand het in Nederland ziet, want ik schaam me altijd wél een beetje in deze uitdossing. "Jansen krijgt koninklijke allures", hoor ik iemand denken. Nou, dat valt wel mee, maar eenmaal terug in Nederland, is het soms wel even wennen. "Welkom terug, doe je jas uit en ga zitten" is vaak de hoogst haalbare collegiale loftuiting. Terecht natuurlijk, maar het vergt soms wel even een aanpassingsdraai in hart en brein.
Gelukkig is er altijd nog een thuis, waar vaak wel slingers en ballonnen ophangen zodra ik de deur binnenstap. Nee, ook daar geen kransen en kleden, gelukkig maar, want die zouden in de Nederlandse context volledig misstaan. Alleen onze koning komt deze wijze van eerbetoon toe!
Nu we het toch over dat koninklijke hebben: iedere keer dat ik koning Willem-Alexander zie - tijdens een staatsbezoek, of op werkbezoek in de provincie- kan ik me een beetje inleven in hoe hij zich moet voelen bij  ceremoniële eerbetoningen aan zijn adres. En ik hoor hem denken: "Het is dat het moet, maar als je bij mij in mijn hart kijkt,  dan hoeft dat allemaal niet hoor". 
Intussen gaat deze foto natuurlijk helemaal niet over mij. Wel over óns, u en jij incluis. 
Daarom tot slot nog een boodschap. Als u naar het plaatje hierboven zit te kijken, zie u zélf dan zitten op die plek. Want ik vertegenwoordig daar op die stoel alle gevers, bidders en andere betrokkenen bij onze RD-actie voor Indiase christenen.
Wat een blijk van intense dankbaarheid voelde, hoorde en proefde ik in al die huldeblijken! En die waren er niet om voor mijzelf te houden, integendeel: u/jij moet ervan weten!
Daarom toch maar voor één keer met die mallotige uitdossing naar voren getreden.
Lach er gerust om.
Vooral doen, ik doe het ook!

Maar vergeet niet ook zelf op die stoel te gaan zitten en hoogstpersoonlijk de dank te aanvaarden die Indiase christenen u en jij brengen.   

Help mee aan toerusting van christenen in India
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn
Help bij de herbouw van verwoeste kerken
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn

Contact

Draagt Elkanders Lasten:
055 - 5390 222
Contactpersoon:
Ab Jansen | 06 536 55 651
ajansen@refdag.nl

Doneren

IBANnr: NL67 INGB 0002 9707 00
Ten name van:
Draagt Elkanders Lasten te Apeldoorn.

KvK: 41040291

Voorgaande acties

Birma - 2017
Uganda - 2016
Kaukasus - 2015
Bangladesh - 2014
Zuid-Sudan - 2013

Jaarlijkse actie van