Huidige stand
€ 812.509,00
Streefbedrag: € 400.000

klein

In een kerk voel ik me meestal klein. Voor wie toch al niet groot van stuk is (ik meet 1,75), wordt de afstand tussen hem en het dakgewelf van een kerkgebouw steeds groter.
Ook in psychisch-geestelijke zin werkt het zo: vanwege de grote levensvragen, de zaken over leven en dood, over gééstelijk leven en dood. Ze komen daar bijna als vanzelf op je af.
Buiten kun je ze nog verdringen. Met kopen, praten, snoepen, kijken, lopen, rijden, zitten. Binnen is er -voor wie er gevoelig voor is, en dat ben ik- geen ontkomen aan.
Er is nóg een plek waar ik altijd een beetje klein word: dat is voor het loket van de douane. Op een vliegveld bijvoorbeeld. Zelfs op Schiphol sla ik mijn ogen neer als de geüniformeerde mannen of vrouwen mijn paspoort aannemen, terwijl dat toch gewone polderjongens en -meisjes zijn. Echte Hollanders die zich bijna verontschuldigen voor het dragen van een uniform.
Zoniet in een land als India, daar voelt het douanelokaal als een rechtszaal waar vonnis wordt geveld: laten we hem door of niet. Die laatste mogelijkheid hamert na een lange vlucht al bijvoorbaat door mijn hoofd: stel je toch voor.:.  
De neerbuigende blik doet de rest. En dat doen ook de meestal kortaffe reacties, het ontbreken van ook maar één seconde welwillendheid -een groet, een knik, een knipoog voor mijn part. Ze geven zo'n contactmoment een gevoelstijd van enkele úren.
En dan zijn er nog de kunstjes die ze je laten doen, althans in India. Eerst de top van de rechter ringvinger op een glasplaatje drukken, daarna de wijsvinger -of was het de linker ringvinger? De rechter duim? Of toch de linker? 
Terwijl ik sta te klungelen, en mijn handen zo langzamerhand in de meest bizarre standen heb gehad, neemt het gesnauw aan de andere kant van het glas toe en voel ik me almaar kleiner worden.
Als dan eindelijk na veel gestempel en gestamp mijn paspoort op de loketplank wordt gesmeten en ik mag doorlopen, heb ik altijd even de neiging tot een vreugdedansje en de man of vrouw te omhelzen: dank, dank!
Maar die heeft zijn hand alweer vol ongeduld naar voren uitgestoken: „de volgende"...    Misschien zit in dat "de volgende" wel het geheim van dat douane-gedrag: iedere dag honderden binnenkomers controleren, paspoorten stempelen en nog meer van dat routine-gedoe: het robotiseert als het ware je gedrag.
Reken maar dat al die hokjesmannen en -vrouwen zodra ze thuis zijn heel wat menselijker, warmer zijn.
Alleen jammer dat ik daarvan niets meemaak, want het zou mijn beeld van hen een stuk positiever maken.    

        

Help mee aan toerusting van christenen in India
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn
Help bij de herbouw van verwoeste kerken
Doneren via de bank? IBAN: NL67 INGB 0002 9707 00 | Apeldoorn

Contact

Draagt Elkanders Lasten:
055 - 5390 222
Contactpersoon:
Ab Jansen | 06 536 55 651
ajansen@refdag.nl

Doneren

IBANnr: NL67 INGB 0002 9707 00
Ten name van:
Draagt Elkanders Lasten te Apeldoorn.

KvK: 41040291

Voorgaande acties

Birma - 2017
Uganda - 2016
Kaukasus - 2015
Bangladesh - 2014
Zuid-Sudan - 2013

Jaarlijkse actie van