Huidige stand
€ 812.509,00
Streefbedrag: € 400.000

Hoofddoekjes

Christenvrouwen van Nederland, neem een voorbeeld aan Indiase geloofsgenoten en vervang jullie hoedjes door hoofddoekjes

Ik heb er als man natuurlijk he-le-maal niks mee te maken, toch wil ik er wel iets over kwijt: over het dragen van een sluier of hoofddoekje door (jonge) vrouwen tijdens een kerkdienst. Daar ben ik een sterk voorstander van! En dat betekent dat al die modieuze hoedjes en hoeden wat mij betreft met windkracht tien mogen af- en wegwaaien.

Akkoord, helemaal objectief ben ik niet. Het eerste contact dat ik met mijn huidige echtgenote had -alweer zo'n 40 jaar geleden- verliep, jawel, via haar hoofddoekje.
In de kerk zat ik achter haar (dat was toevallig, maar zeker weet ik dat niet meer) en op een zondag zag ik haar mooie hoofddoek heel geleidelijk afzakken richting mijn Bijbeltje. Ik heb die dienst weinig van de preek gehoord, want dat "neerdaalproces" boeide me mateloos. Bijna aan het eind van de dienst lag het in zijn geheel op mijn Bijbel en zag ik mijn kans schoon: ik stopte het in mijn broekzak om het bij het verlaten van de kerk triomfantelijk tevoorschijn te halen: mis je niet iets?
Dat moment werd ietwat vervroegd doordat de jonge dame vóór mij al eerder „iets miste" en dus moest ik het doekje sneller dan gepland uit mijn broekzak halen.
Enfin, deze liturgische reddingsactie gaf dan wellicht niet de doorslag bij het krijgen van verkering met het meisje van mijn dromen, een schakeltje in de toenadering is het zeker geweest!
U begrijpt: iedere keer als ik in een kerk meisjes, jonge vrouwen en volwassen vrouwen zie met zo'n hoofddoekje om krijg ik een blij gevoel. En niet alleen vanwege die herinnering, ook omdat het dragen ervan voor mij een vrome (in de positieve zin van dat woord) uitstraling heeft. Het vertolkt eenvoud en devotie, en dat zijn precies de dingen waarom het in een kerkdienst gaat, vind ik. 
Ook in India zag ik deze zomer veel vrouwen in de kerk op deze wijze gekleed. Voor meer traditioneel geklede dames -in een Indiase sari- is zo'n hoofddoek natuurlijk niet zo moeilijk tevoorschijn te toveren, want die zit als het ware al aan zo'n sari vastgemaakt. Modernere Indiase vrouwen moeten wel op zoek naar een echte hoofddoek.
Ronduit ontroerend was het tafereeltje dat ik ooit in een kerk in Bhutan zag: een jonge vrouw had haar hoofd met een wel heel bijzondere hoofddoek bedekt: de vlag van de Britse voetbalclub Arsenal! Met grote letters was die naam erop gedrukt.
Intussen was haar devote uitstraling er niet minder om.
                 

Contact

Draagt Elkanders Lasten:
055 - 5390 222
Contactpersoon:
Ab Jansen | 06 536 55 651
ajansen@refdag.nl

Doneren

IBANnr: NL67 INGB 0002 9707 00
Ten name van:
Draagt Elkanders Lasten te Apeldoorn.

KvK: 41040291

Voorgaande acties

Birma - 2017
Uganda - 2016
Kaukasus - 2015
Bangladesh - 2014
Zuid-Sudan - 2013

Jaarlijkse actie van