Huidige stand
€ 812.509,00
Streefbedrag: € 400.000

Een sari voor Sari

Als je vrouw Sari heet ligt één bepaald cadeautje uit India voor de hand

Als je vrouw Sari heet, dan ligt vooral één bepaald cadeautje uit India voor de hand: een sari! Maar dat is nog niet zo eenvoudig. Vooral het daadwerkelijk dragen ervan niet.

Tijdens een trip richting het buitenland begint 'ie meestal al gauw te knagen; de vraag wat ik voor het thuisfront mee breng als cadeautje. Voor mijn vrouw hoeft dat helemaal niet, dus mijn dwanggedachte heeft een andere oorzaak: afwezigheid afkopen, een souvenirtje bij wijze van herstelbetaling. Als ik dat tegenover haar zou bekennen, zou ik een meewarig glimlachje zien: Schadevergoeding? Over welke schade hebben we het dan? Ik weet het, ze vindt het juist wel prettig, manlief een poosje even niet over de vloer. Het moet niet te lang duren, maar toch..
Dat presentje moet er komen, vind ikzelf. Nu is dat in een land als India nog niet zo simpel omdat veel prullaria er een religieuze lading heeft: voor je het weet heb je een afgodsbeeld op je vensterbank staan.
Laat mijn vrouw nu Sari heten! Dan heb je in India een prima alternatief: een sari! U weet wel, dat is zo'n prachtig vrouwenkledingstuk in de allermooiste kleuren. Een sari voor mijn Sari! Met die slogan in mijn hoofd stap ik op een kraampje af om er een te kopen.
Nu heb ik als het om kleding gaat twee extreem linkse handen, en al helemaal als het vrouwenkleren betreft. Wat voor maat heeft ze eigenlijk? En welke kleuren vindt ze mooi? Vragen waarop ik niet zomaar een antwoord heb. Om die wel te krijgen, sluit ik mijn ogen en probeer ik Sari's kleurenkeuze in beeld te krijgen. Hopelijk heeft de verkoper vaker modeklungels meegemaakt, anders zou hij niet weten wat ik daar met gesloten ogen sta te doen.
Even later vertrek ik met een -volgens mij- prachtige sari onder mijn armen. Over de techniek van het dragen heb ik het niet gehad; toch wel belangrijk, want hoe houd  je die slierten textiel vast aan je  lijf? Hoe zorg je ervoor dat alles op zijn plek blijft? Dat is van latere zorg, bedenk ik. 
En zo gebeurt dat ik twee weken later terug ben in Nederland en de sari aan mijn Sari overhandig. "Oh, wat mooi", zegt ze, en die reactie ervaar ik als een enorme geruststelling.
Ik juichte te vroeg, bleek later.
De sari degradeerde nog net niet tot tafelkleed, maar kwam uiteindelijk wel op zolder terecht.
Ik had die vraag naar de techniek van het dragen beter wat serieuzer moeten nemen, want een sari daadwerkelijk dragen is nog niet zo simpel.
En dan nog wat: wanneer draag je als Nederlande vrouw nu een Indiase sari? Zelfs als je Sari heet blijft zo'n sari toch een exotisch ding.
Enfin, ik weet het nu zeker: een kledingstuk voor mijn vrouw als souvenirtje?
Doe ik niet meer!

   

Contact

Draagt Elkanders Lasten:
055 - 5390 222
Contactpersoon:
Ab Jansen | 06 536 55 651
ajansen@refdag.nl

Doneren

IBANnr: NL67 INGB 0002 9707 00
Ten name van:
Draagt Elkanders Lasten te Apeldoorn.

KvK: 41040291

Voorgaande acties

Birma - 2017
Uganda - 2016
Kaukasus - 2015
Bangladesh - 2014
Zuid-Sudan - 2013

Jaarlijkse actie van