Huidige stand
€ 812.509,00
Streefbedrag: € 400.000

Binnen blijven of naar buiten treden?

evangeliserende christenen in India stellen mij indringende vragen

 

Sinds mijn ontmoeting met christenen in India ben ik er alerter op geworden: in welke mate doe ik als christen  aan zelfcensuur, zodra ik "buiten ben", dus onder niet-gelovige mensen? Waarom maak ik me niet bekend als christen, terwijl dat dan wél voor de hand zou liggen?
Ik had 'India' nodig om me van zulke vragen meer bewust te zijn. Omdat ook daar heel duidelijk de klappen vallen op momenten dat christenen wél naarbuiten treden als gelovigen. Ze op straat evangeliseren, met Kerst kerstliederen zingen op het dorpsplein, of een kerkgebouwtje neerzetten in een afgelegen gebied, waar tot dan toe enkel hindoe-geestelijken iets te zeggen hadden. Op zulke momenten wordt er verschil gemaakt, en gaan reacties van de omgeving in tweeën uiteen: is er weerzin en verzet, of nieuwsgierigheid en geloof.
Laten we die laatste mogelijkheid ook niet vergeten -geloof en bekering- als we het over vervolgde christenen in India hebben, want het zaad dat ze rondstrooien zal zeker ook oogst opleveren.
Maar verzet en agressie zijn er ook, en niet zo'n beetje: nationalistische hindoes streven immers "hindutva" na, de hindoe-staat India en daarin is christendom een ongewenste exoot en moet dus worden uitgeroeid.
Onder de indruk van dat laatste, kun je als Indiase christen er ook voor kiezen om niet de straat op te gaan, je gedeisd te houden en achter het stalen hekwerk van je kerkgebouw te blijven. Dan valt er ook niet zoveel te vrezen.
Begrijp me goed: als christenen in India die keuze maken, zal ik de laatste zijn om hen te veroordelen. Daarvoor zou ik eerst echt in hun schoenen moeten staan, de spanning die ze ervaren meebeleven.
Beter is om mijzelf de vraag voor te houden: in hoeverre treed ik naarbuiten als christen? En als dat maar mondjesmaat gebeurt, is dat omdat ik bang ben voor de gevolgen? Zelfcensuur uit vrees voor negatieve reacties? En daarom maar niet de Bijbel lezen in de trein (om maar wat te noemen)? Nooit de naam van Jezus noemen in een gesprek? Niet voor Zijn naam opkomen zodra die wel wordt genoemd, maar dan ongepast?
Het lijstje met zulke vragen is bijna eindeloos aan te vullen.
Ik sjouwde het deze zomer mee terug naar Nederland: het reisde ongevraagd mee uit India.
En sindsdien zitten die vragen me behoorlijk in de weg....     

 

      

Contact

Draagt Elkanders Lasten:
055 - 5390 222
Contactpersoon:
Ab Jansen | 06 536 55 651
ajansen@refdag.nl

Doneren

IBANnr: NL67 INGB 0002 9707 00
Ten name van:
Draagt Elkanders Lasten te Apeldoorn.

KvK: 41040291

Voorgaande acties

Birma - 2017
Uganda - 2016
Kaukasus - 2015
Bangladesh - 2014
Zuid-Sudan - 2013

Jaarlijkse actie van