Huidige stand
€ 812.509,00
Streefbedrag: € 400.000

Avonturen met een koffer en een vreemd kussen

Indiase douane liet me op weg naar India én weer terug niet met rust

Ergens ter wereld mist iemand zijn kussen. Ik kan dat weten, want ík heb hem. Zomaar voor niks meegekregen van de Indiase douane op de luchthaven van Delhi.

 

Nee, het gebeurde bij vergissing, het was zeker niet de bedoeling dat dit kussen in mijn koffer terecht zou komen, maar dat gebeurde wel.
De Indiase douane zat me afgelopen zomer flink op de hielen. Zeg nou zelf: zowel op de heen- als de terugreis moest ik meekomen om mijn koffer open te maken ter inspectie. Ze zeiden een verdacht voorwerp met de X-ray ontdekt te hebben: een powerbank (zo'n accuutje waarmee je je mobiel kunt opladen als er geen stopcontact voorhanden is). Powerbanks horen niet in je koffer, zo werd me te verstaan gegeven, maar in je handbagage. Nooit geweten, en eerlijk gezegd dacht ik dat het precies omgekeerd was: niet in de handbagage, wel in je koffer.
Op de terugreis had ik mijn powerbank netjes in mijn handbagage gestopt, toch moest ik ook dit keer mijn koffer open maken. Klein probleempje: ik was al aan boord van het vliegtuig en kon onmogelijk terug. Je schrikt wel even als een stewardess met een telefoon op je afstapt met de vraag: "bent u mijnheer Jansen? Dan is hier de douane voor u"
Of ik de code van mijn cijferslot wilde geven, was zijn vraag, want hij wilde mijn koffer open maken en op inhoud controleren. Toen ik protesteerde stelde hij me gerust met de mededeling "dat uw collega Jaco Klamer naast hem stond" (hij was nog niet aan boord gegaan). Later hoorde ik van hem dat ze hem hadden gevraagd om in mijn inmiddels geopende koffer te graaien op zoek naar een powerbank. Klamer had dat geweigerd en was snel aan boord gegaan want het toestel stond op vertrekken.
Wat er vervolgens met mijn koffer is gebeurd? Geen idee - eenmaal meegenomen in de lucht richting Amsterdam hoopte ik maar dat ook mijn koffer ergens onderin meereisde.
Geen koffer
Terug in Nederland, en wachtend bij de bagageband kwam ik erachter te optimistisch te zijn geweest, want mijn koffer rolde niet van de band. Het KLM-personeel zegde toe zijn best te doen om hem op te sporen.
De volgende dag -ik was alweer thuis- werd er 's middags aangebeld en stond een bezorger voor de deur met... mijn
koffer. Ik maakte hem snel open, want ik vreesde een kaalslag daarbinnen aan te treffen: die mannen daar in Delhi waren immers zonder toezicht van de eigenaar in mijn koffer bezig geweest, en konden dus zomaar spullen eruit halen en ook het grondpersoneel van de KLM had dat risico gesuggereerd toen ik het verhaal vertelde.
In plaats van  dat ik iets miste, trof ik er juist meer in dan er eerst inzat: een groot kussen was er netjes bovenop aan toegevoegd. In de haast van het weer inpakken hebben de heren-douaniers snel spullen om de koffer gegrist en erin gestopt - en andermans kussen er bij mij ingestopt.  Zo kan dat dus gaan in de hectiek van het in- en uitladen van bagage en passagiers.
Het kussen ligt op zolder te wachten op terugkeer en iedere keer als ik het zie, stel ik me een Indier, Rus, Amerikaan, Hollander, Fransman of oliesjeik voor die rusteloos in zijn bed zich afvraagt waar nu toch zijn kussen terecht is gekomen.     

Contact

Draagt Elkanders Lasten:
055 - 5390 222
Contactpersoon:
Ab Jansen | 06 536 55 651
ajansen@refdag.nl

Doneren

IBANnr: NL67 INGB 0002 9707 00
Ten name van:
Draagt Elkanders Lasten te Apeldoorn.

KvK: 41040291

Voorgaande acties

Birma - 2017
Uganda - 2016
Kaukasus - 2015
Bangladesh - 2014
Zuid-Sudan - 2013

Jaarlijkse actie van