Huidige stand
€ 812.509,00
Streefbedrag: € 400.000

Appeltaart

vier nooit je verjaardag in India, dat loopt uit op teleurstelling

„Smaken verschillen", luidt een gezegde. Wat mij betreft gaat dat zeker op als ik in India ben. Dat Indiërs dol zijn op heet eten -niet qua temperatuur, maar qua smaak- is voor mij een raadsel. Zij snappen weer niks van mijn voorliefde voor appeltaart. 

Wat doe je als je tijdens een reis jarig bent? Juist, dan traktéér je.
Ik deed dat een aantal jaren geleden in India. U weet wel, dat land waar ze dol zijn op hete pepers in hun eten. Wat mij betreft zijn die pepers volksvijand nummer 1. Ik vrees geen tijgers, cobra's of steekmuggen die er rondsluipen, -kruipen of -vliegen, maar des te meer verborgen pepers op mijn bord. Vooral de groene zijn verdacht, want die vermommen zich als boontjes in je curry. Boontjes! Als Hollander zet je daar als eerste je tanden in, want dat geeft even een lekker thuisgevoel.
Niet dus. 
Als smaakpapillen geluid konden maken, dan klonken die van mij rond etenstijd als loeiende sirenes: waar is het bluswater?? Overigens is water ongeschikt om peperhitte af te koelen; een hap droge rijst is effectiever.
Een gevaarlijke 'diersoort' zijn ook obers: telkens wanneer ik hen vroeg hoe heet een bepaald menu was, kreeg ik te horen „Mijnheer, dit is precies goed voor u, ab-so-luut niet heet". Een paar happen later zat ik dan toch weer mijn mond te koelen...
Toen ik mijn verjaardag in Zuid-India vierde, zag ik mijn kans schoon iets terug te doen. Ik tracteerde op „Hollandse appeltaart". Nou ja, Hollands? Een kok die beweerde nog onder de Britse koloniale overheerser te hebben gewerkt, bood me aan die taart te maken, dus een beetje Brits zal hij ook wel hebben gesmaakt.
Hoe het ook zij, een paar uur later was ik de trotse uitdeler van stevige stukken dampende appeltaart. Wat er vervolgens gebeurde zal ik niet gauw vergeten, want één voor één kreeg ik de stukken terug geschoven en zag ik om me heen afkeurende gezichten: niet te eten, die taart van jouw. „Veel te flauw van smaak, da's niks voor ons", fluisterde iemand me toe.  
En daar zat ik dan, met veel teveel (volgens mij) overheerlijke appeltaart in mijn maag.
Ik heb nog nooit zoveel taart gegeten als toen, en ook de volgende dag begon ik ermee.
Taart als ontbijt. Dat is dan weer wel leuk als je je verjaardag in India viert. 

              

Contact

Draagt Elkanders Lasten:
055 - 5390 222
Contactpersoon:
Ab Jansen | 06 536 55 651
ajansen@refdag.nl

Doneren

IBANnr: NL67 INGB 0002 9707 00
Ten name van:
Draagt Elkanders Lasten te Apeldoorn.

KvK: 41040291

Voorgaande acties

Birma - 2017
Uganda - 2016
Kaukasus - 2015
Bangladesh - 2014
Zuid-Sudan - 2013

Jaarlijkse actie van